Welk huidtype heb jij? En wat zegt dat?

Wanneer je huidverzorging moet kiezen, loop je al snel tegen de vraag ‘Wat voor huidtype heb ik?’ aan. Het best kun je dit laten bepalen door een schoonheidsspecialisten, maar we helpen je een eindje op weg om zelf te herkennen welk huidtype je hebt. Let op: het type huid, zegt niet altijd iets over je huidprobleem. Zo kan een vette huid vochtarm zijn en kan een normale huid gevoelig zijn voor pigmentvlekken. Om dit te kunnen herkennen, raden we je dus zeker aan dit door een professional te laten checken.

Gecombineerd
Een gemengde huid komt het meest voor, omdat de huid op verschillende delen van het gezicht zich anders manifesteert. In het midden is hij altijd wat vetter dan op andere delen, maar je kunt ook droge plekken hebben. Het beste zou je voor ieder deel een aparte verzorging moeten gebruiken. Dit is lastig, vraag hierover dus altijd advies aan de beautician.

Normaal
Dit is de ideale huid, maar komt helaas bijna nooit voor. Bij deze huid is alles in balans, vooral de talgproductie. Wel kun je een normale huid hebben en toch last hebben van pigmentvlekken, couperose of andere gevoeligheden.

Droog
Een droge huid wordt veroorzaakt door te laag werkende talgkliertjes. De talgproductie zorgt ervoor dat de huid comfortabel aan blijft voelen. Hierdoor krijg je last van schilfertjes, omdat je bij een droge huid te weinig olie op de huid hebt. Ook kan het ruw aanvoelen en vaal ogen.

Vet
Een vette huid is een huid met een overmatige talgproductie. Veel pubers hebben dit huidtype doordat de talgproductie gestimuleerd wordt door hormonen. Een vette huid glimt, vooral op de neus, kin en het voorhoofd en heeft grovere poriën. Dit huidtype wordt niet veroorzaakt door slechte verzorging of andere invloeden van buitenaf, zoals vaak gedacht wordt. Dit huidtype kan wel omslaan naar een acne-huid door verkeerde verzorging en deze gaat gepaard met ontstekingen. Er zijn verschillende soorten acne, maar heb je acne? Laat dit dan door een schoonheidsspecialiste vaststellen, vaak wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekeraar, ook bij onze beauticians. Je huid is dus zeker niet in één hokje te plaatsen. Door een onjuiste verzorging wordt de huid bovendien vaak onrustig, daarom is een professioneel advies zo belangrijk!